La Diada de l’Ermita de Sant Isidre de Ginestar

L’Ermita de Sant Isidre va ser construïda al segle XVI. És un edifici barroc amb elements constructius marcadament clàssics i, com us explicàvem en aquest post, decorat amb pintures murals datades del segle XVIII. L’any 1617, una de les riuades més importants, el poble va quedar inundat i l’ermita es va convertir en refugi de tots els ginestarols i ginestaroles. Ho podeu llegir a la inscripció de la façana que fa referència a aquest episodi de la història de la vila. El diumenge als voltants del 15 de maig, se celebra cada any la Diada de l’Ermita de Ginestar, en honor a Sant Isidre.

Inscripció de l'Ermita de Sant Isidre de Ginestar

Qui va ser Sant Isidre?

Isidre el Llaurador va ser un camperol nascut a Mayrit, és a dir, el Madrid de l’època musulmana, cap a finals del segle XI. Va dedicar-se a conrear la terra i a l’oració durant tota la seva vida, un home senzill i benefactor dels pobres al que se li atribueixen una sèrie de miracles. Aquests estan relacionats amb la radioestèsia, ja que la iconografia d’aquest sant s’associa a l’aigua.

Des de 1622 és el patró de la pagesia espanyola i de la ciutat de Madrid. A Catalunya, els sants Abdó, Senén i Galderic, van ser els primers patrons dels llauradors i pagesos dels Països Catalans. Però a partir del segle XVII van ser substituïts progressivament per Sant Isidre a partir de la penetració cultural i política castellana.

Com se celebra Sant Isidre a Ginestar?

El diumenge més proper al 15 de maig, data del sant, la Diada de l’Ermita de Ginestar. És una jornada de celebració popular. El dia abans, la comissió encarregada d’organitzar l’acte, fan tots els preparatius per l’endemà. Entre aquests preparatius es troba la preparació de les olles i els ingredients perquè el dinar del dia següent estigui llest.

La gran majoria de gent del municipi s’aplega als voltants de l’Ermita ja des de l’hora d’esmorzar de brasa, pa, vi i allioli. Després se celebra la missa a dins l’Ermita, i en acabar, per fer una mica de gana, la Banda Municipal de Ginestar «La Ginesta» posa la música al ball de sardanes. Cap a l’hora de dinar, es reparteix l’àpat preparat per la comissió i per finalitzar, sempre hi ha una actuació musical per amenitzar la vetllada i es reparteix rom cremat a tothom.

Tot i que la festa de l’Ermita té un origen religiós, avui dia la celebració té un caràcter popular i folklòric, mantinguda principalment per la vessant social i amb un fort component territorial. Aquest any 2022 se celebrarà la 38a Diada de l’Ermita, tenint en compte que els anys 2020 i 2021 no es va celebrara causa de la pandèmia per la Covid-19.