Les Santes de l’Ermita de Sant Isidre de Ginestar

L’Ermita de Sant Isidre de Ginestar és un dels elements que conformen el patrimoni històric i cultural del poble. Pot semblar que l’edifici no té un encant especial… però com en moltes ocasions, la bellesa està a l’interior, ja que a les parets i al sostre de l’Ermita de Sant Isidre s’hi refugien unes pintures murals que, malgrat el seu estat de conservació, tenen un gran valor patrimonial. Avui us parlem de les santes representades a l’Ermita de Sant Isidre de Ginestar.

Les pintures de l’Ermita

El secret de l’Ermita són les pintures d’estil barroc que s’amaguen entre les seves parets. Aquestes pintures ornamentals reflecteixen la figura de diverses santes màrtirs i sants venerats per l’Església catòlica. A causa de l’estat de conservació de les pintures, alguns i algunes de les protagonistes han perdut la inscripció que les acompanya, fet que dificulta el seu reconeixement. Avui, però, us en parlem de tres que sí que hem pogut identificar: Santa Llúcia, Santa Marina “el Monjo” i Santa Bàrbara.

Santa Llúcia

Llúcia de Siracusa va ser una jove màrtir cristiana i la seva festivitat se celebra el 13 de desembre, la nit més llarga de l’any. És representada amb una palma i l’objecte del seu martiri, una espasa, com a atributs. A més a més, se sol representar mostrant els dos ulls que li van arrencar en una plata. Com a patrona dels cecs i guaridora dels mals de vista, els seus atributs també poden incloure un llibre o un llum d’oli. Com es pot veure a la representació que se’n va fer a l’Ermita, els ulls reposen a la safata que duu a la ma esquerra i agafa la palma amb la mà dreta.

Santa Marina

Coneguda com Marina el Monjo, la seva història comença quan es mor la seva mare i el seu pare, Eugeni, decideix retirar-se a un monestir. Marina, per no separar-se d’ell, ingressa al monestir amb el nom de Marí, fent-se passar per home. Una nit, en que va sortir de viatge amb tres companys, van passar la nit a una posada. La filla del posader s’havia quedat embarassaad i van acusar a ‘Marí’ de manera injusta. Marina ho va considerar una prova de penitència i no es va defensar. Per aquest motiu, l’abat la va explulsar del monestir i la va obligar a fer-se càrrec del nen. El va criar com va poder i tots dos van viure de la caritat, sempre a prop del monestir, sense descobrir el seu gènere. Va ser readmesa al monestir, però fent feines molt dures. En complir els 40 anys, va morir. Va ser llavors quan els monjos, que preparaven el cos per l’enterrament, van descobrir que era una dona i van entendre que havia sigut una víctima tota la seva vida. Finalment, va ser enterrada al monestir, com un monjo més.

Santa Bàrbara

Patrona de l’Artilleria i de les professions vinculades al món del foc, per això els bombers, miners i electricistes li rendeixen homenatge el 4 de desembre de cada any. Les llegendes sobre la seva vida diuen que Bàrbara era la filla d’un ric pagà anomenat Diòscor. Aquest volia preservar-la del contacte amb el món i la va tancar en una torre. Bàrbara va fer-se cristiana en secret i va consagrar la seva virginitat a Déu, per la qual cosa va refusar el matrimoni que li va proposar el seu pare. Mentre el seu pare era de viatge, va fer obrir tres finestres a la torre. En assabentar-se el pare que era cristiana, va voler matar-la, però la torre es va obriri Bàrbara va ser transportada fins a una muntanya per un miracle. Per això se la representa amb aquesta torre amb tres finestres, refugi de la fe en la Santísima Trinitat.

El símbol del martiri

Totes elles tenen, a banda del seu atribut particular, una palma. Aquesta és la palma del martiri, que en la iconografia cristiana, és un atribut adoptat en les representacions dels primers sants de l’Església i màrtirs. Aquesta representació té un probable origen oriental, lloc on es donava una gran importància a les palmeres en vincular-les amb els oasis i la vida. També es pensava que en el moment en què la palmera generava els seus fruits aquesta moria, per això se signifiqués com un sacrifici.

Altres màrtirs i sants que estan representats a l’Ermita de Sant Isidre de Ginestar són Santa Àgueda, Sant Tomàs d’Aquino, Bru de Colònia, Pasqual Baylon.

La setmana que ve us explicarem com i perquè celebrem Sant Isidre a Ginestar, patró de la nostra Ermita!