La banda sonora d’un poble: Escola i Banda de Música “La Ginesta”

No tots els pobles poden dir que tenen, dins el seu teixit associatiu, una escola i banda de música. I molt menys, un poble de les dimensions de Ginestar. Tenim la sort de tenir una entitat que s’encarrega de preservar la cultura musical i les tradicions populars.

Origens de l’Escola i Banda de Música “La Ginesta”

L’Escola i Banda de Música de Ginestar “La Ginesta” es va constituir l’any 1982 gràcies a l‘interès del jovent del poble en aquesta disciplina. Però se sap que probablement, a la dècada dels anys 10, ja hi havia una formació similar que es va dissoldre en temps de guerra. El primer director que va tenir la Banda de Ginestar va ser Antoni Vives, fill de Miravet.

L’any 1987 i amb nous estatuts, l’entitat es va integrar a la Federació de Bandes de Catalunya, creant també la vessant educativa de l’entitat, l’escola de música, amb especialitats instrumentals i llenguatge musical.

Entitat referent al territori

Al punt d’arribar gairebé al seu 40è aniversari, podem dir que l’Escola i Banda de Música de Ginestar “La Ginesta” és una entitat consolidada, tant a la població com a la comarca i fins i tot és una de les referents a les Terres de l’Ebre.

Des de la seva creació, ha apostat per noves propostes musicals amb l’objectiu de fomentar la innovació i per tal d’adaptar-se a tots els públics. Així, en els darrers concerts, la banda ha ofert diversos concert audiovisuals com el dedicat a grans bandes sonores de pel·lícules, o col·laboracions amb altres entitats de la comarca, com el Grup de Jotes de la Ribera d’Ebre, que pretén recuperar i posar en valor aquest ball tradicional.

Activitats culturals en temps de pandèmia

Tot i les dificultats dels darrers anys i a causa de la crisi del Covid-19, en que les activitats culturals s’han vist afectades, la banda no ha minvat la seva activitat. De fet, durant el confinament ens van oferir actuacions en línia al seu canal de YouTube. L’any passat, l’Ajuntament de Ginestar va organitzar les Festes de Sant Martí online en les que la Banda també hi va participar. Aquest any s’ha pogut recuperar l’activitat habitual, amb el Ball de Plaça, la cercavila i amb el seu nou espectacle Ginestar Music Band en concert. La Banda també col·labora amb altres artistes del territori i fora, per tal de reinventar sempre la seva manera d’entendre la música.

Per tant, la Banda i Escola de Música continua treballant en aquesta línia. L’objectiu és mantenir ben viva la música de banda a les Terres de l’Ebre i exportar el nom de Ginestar a tot arreu.

For privacy reasons YouTube needs your permission to be loaded.
I Accept
For privacy reasons YouTube needs your permission to be loaded.
I Accept