Joan Borràs Benaiges, un ginestarol mort a Mauthausen-Gusen

El Joan Borràs Benaiges, nascut a Ginestar el 1904 i exiliat el 1939, fou deportat al camp de concentració de Mauthausen. Traslladat després a Gusen, va morir el 13 de novembre de 1941. Degut al compromís de l’Ajuntament de Ginestar, adherit des del passat mes de febrer a la Xarxa Mai Més, es va organitzar aquest acte amb la col·laboració de l’Amical de Mauthausen i altres Camps i el Memorial Democràtic.

L’acte d’homenatge a Joan Borras Benaiges

L’Homenatge va desenvolupar-se en tres parts. Va començar la jornada amb la signatura d’un Conveni de col·laboració entre l’Ajuntament de Ginestar i l’Amical de Mauthausen i altres Camps.

La segona part va tenir lloc a l’Església Vella, on més d’un centenar de persones van gaudir de les dues conferències programades . La primera, “Republicans als camps nazis”, va anar a càrrec de la Rosa Toran, secretària d’arxius i publicacions de l’Amical i historiadora especialitzada en aquest tema. L’altra xerrada, “Joan Borràs Benaiges, de Ginestar a Gusen”, va anar a càrrec del Francesc Sabater, regidor de Cultura de Ginestar i historiador.

Finalment la comitiva va traslladar-se a la Plaça Francesc Macià de la vila, on va tenir lloc l’Acte d’Homenatge institucional, amb la intervenció del Sr. Joan Manuel Calvo, President de l’Amical Mauthausen i altres Camps, la Sra. Pepita Borràs, filla de l’homenatjat, el Sr. Vicenç Villatoro, Director del Memorial Democràtic, el Sr. Albert Salvadó, Delegat territorial del Govern a les Terres de l’Ebre  i la Sra. Conxita Pujol, alcaldessa de Ginestar.

L’acte es va cloure amb la descoberta d’una Placa Commemorativa dedicada al Joan Borràs Benaiges, fent d’aquest punt del poble un espai per a la memòria històrica. Aquest va ser un moment especialment emotiu per als familiars del Joan Borràs Benaiges i també per tot el públic assistent. Ginestar ahir va retrobar, a través d’un acte de memòria, un veí assassinat als camps d’extermini nazis fa poc més de 80 anys.

No oblidem

L’Amical de Mauthausen és l’associació que agrupa als exdeportats republicans dels camps de concentració nazis, així com els familiars i amics, tant dels supervivents com dels deportats assassinats als camps.

D’altra banda, el Memorial Democràtic duu a terme tasques de recuperació, commemoració i foment de la memòria democràtica a Catalunya, posant especial èmfasi en la recuperació de la memòria de les víctimes per motius ideològics, de consciència, religiosos o socials, així com en la repressió perpetrada per la dictadura franquista a persones i col·lectius, l’exili i la deportació. Una de les eines que posa a la disposició de la ciutadania és aquest Banc de la Memòria Democràtica, on es poden consultar les dades dels deportats catalans i espanyols als camps nazis, entre moltes altres coses.

Finalment, David Fernàndez, periodista i activista social català, que ja va parlar del primer cop que la Pepita Borràs va visitar Mauthausen, va acudir a l’acte d’homenatge. El passat dilluns va publicar al diari Línia una crònica de l’esdeveniment. Des d’aquí li donem les gràcies per utilitzar el seu altaveu i donar visibilitat a l’acte i a la història de Joan i la Pepita.