La Festa Major de Sant Martí

La Festa Major de Ginestar és la que més tarda en arribar. Se celebra sempre el segon cap de setmana de novembre, als voltants del dia l’11, diada de Sant Martí, ja que aquest és el patró del municipi.

“Fills d’una raça noble i forta,
cantem amb coratgia la fe i l’amor,
Sant Martí valent aculli nostres càntics
nostre fervor…”

La llegenda de Sant Martí

Les festes de Ginestar són en honor a Sant Martí de Tours, patró de la cavalleria. De la seva vida com a soldat s’expliquen moltes batalles i proeses, però el capítol més conegut és el que explica la seva relació amb el fenomen natural que es coneix com l’Estiuet de Sant Martí.

La versió catalana diu que un gelat dia de novembre, el cavaller, que anava de camí a la lluita, es va trobar amb un captaire. Aquest estava mort de fred i de gana. Martí va voler-lo ajudar i va donar-li la meitat de l’avituallament que portava i un tros de la seva capa perquè es pogués abrigar. La llegenda diu que, tan bon punt va nomenar a Jesucrist, el cel es va obrir, donant pas un Sol espectacular que va pujar la temperatura fins al punt de desfer la neu. Per aquest motiu, es diu que en aquestes dates, a mitjans de novembre, es produeix aquest fenomen.

De manera què, quan Martí es va retirar com a cavaller, va ser nomenat gràcies al poble, bisbe de la ciutat de Tours (França). Va ser el primer sant nomenat sense haver estat màrtir. A més a més de ser representat com a cavaller, se’l representa amb iconografia religiosa com a bisbe, com és el cas del Sant Martí de Ginestar.

L’Estiuet de Sant Martí

Malgrat ser una bonica història, com tot, té una explicació científica. El fenomen és degut a la situació anticiclònica i el contrast de temperatures amb el final de l’estiu i inici de la tardor. A aquest sant també se’l relaciona amb l’Arc Iris i es coneix com a ‘Arc de Sant Martí’. Es tracta del mateix: ja que durant el mes de novembre hi ha pluges freqüents, quan s’aturen, donen pas a l’aparició d’aquest altre fenomen.

Els actes de la Festa Major de Ginestar

En primer lloc, el dijous és el dia que s’inauguren les festes. Es fa a la 1 del migdia amb una tocada de campanes excepcional i tirada de coets. A la tarda és el moment del pregó. Per iniciar l’acte, es fa una rebuda a les autoritats i la pregonera o el pregoner i es fa una processó fins a l’Església Parroquial on es venera la relíquia del Sant.

Divendres al matí, es fa el repartiment de coques i ‘ancabat’, missa major i processó en honor a Sant Martí acompanyats de la Banda Municipal de Ginestar.

Sant Martí també se l’ha considerat protector dels que tractaven amb bestiar com els cavalls i les mules, per això el diumenge, es fan els clàssics tres tombs pels carrers del poble.

Finament el dilluns, l’últim dia de la festa major i des de ben d’hora al matí, es prepara un esmorzar amb carn rostida i allioli. A la tarda, trencada d’olles per als més petits i després, es mengen coques amb “xicolate”.

Aquests només són alguns dels actes més tradicionals que es fan a Ginestar durant les Festes de Sant Martí, que s’entrellacen amb altres tradicions més modernes i populars.

Que passeu molt bones festes!