Pedres: l’espectacle de l’Església Vella de Ginestar

Ja us vam explicar en aquest post els orígens de Ginestar i la seva etapa lligada als Templers i els Hospitalers, els vestigis que quedaven d’aquesta època a l’Església Vella. Avui aprofundirem en la història de l’Església Vella l’espectacle audiovisual Pedres, que explica la història de l’edifici.

La història de l’Església Vella de Ginestar

L’Església Vella de Ginestar és l’edifici singular més antic de la població. D’aquí l’interès de l’Ajuntament en recuperar l’edifici i reivindicar-lo. Està ubicat dins del nucli antic conformat pel carrer Sant Antoni, i, junt amb la part posterior de les cases que miren cap al riu, constitueixen el límit de què era l’antiga vila medieval. La població de Ginestar va anar creixent de manera exponencial al llarg del temps i, ja que per la seva ubicació, l’Església no es podia ampliar, van acabar construint-ne una de nova al final del Carrer Ample (l’actual església de Sant Martí). Així doncs, l’edifici va quedar abandonat i va passar a mans privades.

Amb l’adquisició per part de l’Ajuntament, es va fer una rehabilitació de l’Església Vella, en el marc del projecte Viure al poble. A banda de les obres, es va crear un espectacle de museïtzació audiovisual amb l’objectiu de promocionar el patrimoni i la història de l’edifici, així com estimular l’activitat turística del poble, fent de l’edifici un centre on exposar aspectes històrics i culturals territorials i locals.

Les pedres, les protagonistes de l’audiovisual

Aquest espectacle es diu Pedres i és una exhibició audiovisual en forma de ruta historicoartística basada en el passat històric de l’edifici. A través d’una projecció a la capella de l’Església, dividida en tres passatges, s’explica la història del temple amb la finalitat de recuperar un espai d’interès històric de la vila de Ginestar.

El punt de partida de l’espectacle són les pedres que li donen títol: pedres que parlen, que recorden, que viuen. Elles han servit de testimoni dels esdeveniments que s’han viscut al llarg del temps al temple i els seus voltants. Per això hi ha tres personatges de tres èpoques que corresponen als tres diferents estils artístics de l’edifici, que són els encarregats d’oferir un viatge històric a través de tres relats.

Pedres audiovisual esglesia vella de ginestar, ecoturisme a les Terres de l'Ebre

Els tres personatges

El primer se situa en els orígens dels primers pobladors de Ginestar i l’Orde dels Templers establerts al Castell de Miravet. Ens ho explica un camperol que fuig d’una revolta i es refugia a l’església. El segon és un picapedrer que treballa al temple, concretament, decorant la capella. Com afirma, tenen el permís d’ampliar-lo a causa del creixement de la població. Finalment, apareix una dona devota que es dedica a criticar la decadència de l’època. Acudeix a l’església per plànyer-se de què aquesta ha estat abandonada, ja que en els seus temps, se n’ha començat a construir una de nova per acollir a tota la crescuda de població.

Aquests personatges representen el passat de l’església i la seva història, i els visitants actuals són el present i futur, ja que sempre que algú vingui a conèixer l’edifici, farà despertar les pedres de la letargia per fer-la coneixedora del passat.

L’audiovisual és una idea original de Valer Gisbert, produïda per Espectrum Produccions i dirigida per Jordi Nin. Les fonts de documentació, assessorament i investigació han sigut Ventura Castellvell, Bernardette Mas i el llibre Ginestar, pàgines d’història.

Si voleu visitar l’Església Vella de Ginestar…

Actualment, l’edifici no té un horari d’obertura al públic. Però si esteu interessats en visitar-la, podeu demanar cita prèvia a les oficines de l’Ajuntament trucant al telèfon 977 409 389 (de dilluns a divendres de 9 h a 14 h) o enviant un correu electrònic a l’adreça ajuntamentdeginestar@gmail.com.