Els escuts de l’Església de Sant Martí de Ginestar
L’Església Parroquial de Sant Martí de Ginestar és un dels edificis notables del municipi. Com ja us vam explicar al post sobre l’Església Vella, l’actual temple catòlic es va construir a causa de l’augment de població que es va produir al llarg del segle XVIII: l’any 1718 hi havia 210 habitants i el 1860 eren 1292 (uns quants més que avui dia).
Arquitectura de l’Església de Sant Martí de Ginestar
L’edifici és d’estil barroc, el predominant en l’època de la seva construcció. Està formada per tres naus amb absis poligonal. La nau central presenta volta de canó amb llunetes, separada en tres tramades per arcs que descansen damunt d’una cornisa motllurada, sostinguda per pilastres. Les naus laterals, ocupades per capelles comunicades entre si, estan cobertes per voltes d’aresta i s’obren a la nau central mitjançant arcs de mig punt.
El portal d’accés és d’arc de mig punt, flanquejat per dues columnes circulars. Damunt la porta hi ha una fornícula apetxinada que conté la figura de Sant Martí, amb dos columnetes decorades amb testes humanes. La resta de la façana es completa amb dues rosasses de diferent diàmetre, situades en el mateix eix vertical que marquen la porta i la fornícula. Emmarcant aquest eix hi ha dues fines pilastres quadrades amb volutes decoratives, que recorren de dalt a baix tot el mur.
La cúpula central és una de les més notables de la comarca. Molta gent es refereix a aquest element com “campanar”, sense saber que el que realment és el campanar, resta encara avui dia, inacabat.
Els escuts de la façana
Així com l’edifici com a tal està protegit com a Bé Cultural d’Interès Local, a la façana de l’Església Parroquial de Sant Martí hi ha dos escuts que són Bé Cultural d’Interès Nacional. Aquestes denominacions són categories de protecció del patrimoni cultural català.
Un dels escuts està situat damunt del portal d’accés al temple. Es tracta d’un escut de pedra decorat amb motius vegetals i amb una gran creu de Malta gravada al centre, emblema dels Hospitalers que van impulsar la seva construcció.
L’altre està situat entre la imatge del sant i la gran rosassa situada damunt seu. Ubicat al centre d’un frontó triangular de pedra, presenta una forma irregular, al centre de la qual es representa una ginesta, emblema de la vila, delimitada per les inicials “G” i “A”. I a la part inferior s’observa una inscripció de l’any que es va acabar de construir l’església, 1784.
Els Tres Tombs
El 17 de gener és Sant Antoni Abat, patró d’alguns municipis de la Ribera d’Ebre com Ascó i Móra d’Ebre. Se solen fer activitats relacionades amb els animals, ja que es considera a aquest sant com el seu protector. Una de les més tradicionals són els Tres Tombs. A Ginestar, aquesta celebració es fa per Sant Martí, però la benedicció dels animals es duu a terme el cap de setmana més proper a Sant Antoni.