Els orígens de Ginestar, l’Església Vella i l’Orde dels Hospitalers

Ginestar en mans dels Templers

Tot i que Ginestar té restes arqueològiques que ens diuen que ja hi va haver vida a l’època prehistòrica, es diu que es va rebre una carta de poblament per part dels Templers l’any 1206. Aquesta carta, però, no s’ha trobat mai, així que no podem comprovar la veracitat d’aquest fet. El que sí que és cert és que des de la segona meitat del segle XIII, el municipi va estar sota el poder de l’Orde dels Templers, època en la que es va construïr l’Església Vella de Ginestar.

Els Templers, igual que la resta d’ordes militars que van existir a l’època medieval, eren associacions de caràcter cristià amb l’objectiu defer una defensa armada dels interessos de la cristiandat, combinant alhora, mètodes militars i religiosos. Al castell de Miravet hi van tenir una comanda, és a dir, la residència i centre administratiu que els permetia controlar el territori en aquell context de conquestes i conflictes bèl·lics.

A la comanda de Miravet li van ser assignades les poblacions del Pinell de Brai, Corbera d’Ebre, Benissanet, Gandesola, Ginestar, Rasquera i la Pobla de Massaluca.

En aquest període va ser quan es va construir l’Església Vella de Ginestar, un dels edificis singulars del municipi. Té un interès especial perquè en ella hi conviuen tres estils arquitectònics diferents a causa de les modificacions que se li van anar fent al llarg dels anys.

Dels Templers als Hospitalers

El 1308, en dissoldre’s l’Orde del Temple, Ginestar, i la resta de municipis que conformaven la comanda de Miravet van passar a mans dels Hospitalers, també coneguts com l’Orde de Sant Joan de Jerusalem.

Van ser aquests els que van manar construir una església més gran, ja que l’existent —la que avui coneixem com Església Vella— es va quedar petita per culpa del creixement exponencial de la població. A més a més, per la seva ubicació, no es podia engrandir. Així doncs, al segle XVIII va començar la construcció de l’actual Església Parroquial de Sant Martí.

L’Església Vella de Ginestar

A l’Església Vella de Ginestar hi podem trobar una creu de Sant Joan d’alabastre blanc incrustada en el marc de jaspi de Tortosa de la porta de la sagristia. Això es deu al fet que als a inicis del segle XVII, Pere Vidal, germà de l’abat Simeó Vidal, que formava part dels Hospitalers, va finançar l’ampliació renaixentista de l’Església Vella. És per això que l’escut de Ginestar es conforma de dues creus de Malta, símbol utilitzat des del segle XII com insígnia de l’Orde Hospitaler.

Aquest dissabte es presenta a l’Església Vella de Ginestar l’espectacle audiovisual Pedres, un recorregut històric-artístic a través dels tres estils arquitectònics dels quals us parlem. Si voleu saber-ne més sobre aquest edifici tan singular de Ginestar, no us ho perdeu!