Astroturisme: destins que et fan veure les estrelles
Un dels objectius del Pla Estratègic d’Ecoturisme de Ginestar és fer del municipi de referència en ecoturisme, però també d’astroturisme, en els cinc anys vinents. Ja us vam explicar què és l’ecoturisme en aquest post, però heu sentit a parlar mai de l’astroturisme?
Què és l’astroturisme?
L’astroturisme o turisme astronòmic és una modalitat turística que es basa en activitats al voltant de l’observació del cel i tots els elements associats a l’astronomia. És un tipus de turisme enfocat a astrònoms i aficionats a l’astronomia però també a famílies.
En els últims anys ha guanyat popularitat, valorant una sèrie de recursos naturals, culturals, paisatgístics i elements patrimonials. Es pot desenvolupar en observatoris i planetaris o en espais oberts sense contaminació lumínica.
Entre els beneficis d’aquest model turístic, es troba el desenvolupament socioeconòmic sostenible local, sent beneficiades les comunitats locals, sobretot àrees rurals, que són les que tenen millors cels a causa de a la poca densitat poblacional i baixa contaminació lumínica. Això el lliga estretament al turisme sostenible, model que estem intentant introduir amb el projecte Turisme Ginestar.
La Fundació Starlight
És una entitat creada per l’Institut d’Astrofísica de Canàries que té la finalitat de fer difusió de l’astronomia. Per fer-ho, desenvolupa activitats i ofereix diversos productes i serveis relacionats amb la matèria.
La Fundació Starlight coordina i gestiona el conjunt d’idees, projectes, persones, i activitats que ofereixen a la societat una manera diferent de valorar i protegir el cel estrellat. Com a resultat, es crea consciència i es cuida el patrimoni científic i cultural.
Aquesta entitat atorga una acreditació als espais que tenen una excel·lent qualitat de cel i que representen un exemple de protecció i conservació. Aquestes destinacions han de tenir, també, mitjans per garantir la protecció del cel i han de disposar de les infraestructures adequades i activitats relacionades amb l’oferta turística i la integració en la natura nocturna.
A Catalunya hi ha dos àrees amb Punt de Referència de la Qualitat Lumínica: el Montsec i el Parc Natural de Montsant i Muntanyes de Prades.
Té Ginestar la capacitat de convertir-se en un destí astroturístic?
A Ginestar tenim la natura, el patrimoni, la cultura local… i una classificació de 4 a l’Escala de Bortle. Aquesta és una eina que mesura la qualitat del cel nocturn (sent 1 un cel completament negre de qualitat extraordinaria i 9 el cel del centre d’una ciutat). A poc a poc, volem anar creixent per oferir-vos el millor del nostre municipi.
Heu viatjat mai a algun lloc per practicar el turisme astronòmic?