L’etiqueta KM0: productes de proximitat, sostenibles i de qualitat

Avui dia està molt de moda parlar de productes KM0 o també dits de proximitat. Però, que vol dir realment aquesta etiqueta? Avui us parlem de productes de proximitat, sostenibles i de qualitat i quins d’ells tenim a la comarca i a Ginestar.

L’etiqueta KM0, què significa?

Perquè un producte es pugui considerar de KM0, la distància que ha de recórrer entre el lloc en què es produeix i el punt de venda no pot superar els 100 quilòmetres. També ha de ser producte de temporada i ecològics, és a dir, que respecti les polítiques de protecció mediambiental en la seva producció.

La Ribera d’Ebre i en concret a Ginestar, és un territori que basa la seva economia en l’agricultura i la ramaderia. Així doncs, els productes de proximitat que hi produïm són sobretot: oli d’oliva verge extra, fruites dolces  de pinyol com els préssecs i les cireres i fruits secs com les ametlles —que produeixen el fenomen de la floració—, carns i productes derivats dels animals com la mel o els formatges i vins i begudes artesanes. A tota la comarca també es produeix una quantitat considerable de dolços artesans. A Ginestar, sobretot, tenim olis, vins i cervesa artesana i fruita dolça i pastisseria artesana.

Perquè consumir productes de KM0?

En primer lloc, cal tenir en compte que no és el mateix comprar fruita que prové de la mateixa comarca que vingui d’una altra comarca, província, comunitat autònoma o fins i tot d’un altre país. Com més lluny és el punt d’origen, més quilòmetres han de recórrer, fet que implica molta més contaminació i emissió de gasos. També es pot prescindir d’empaquetar els productes amb productes com plàstics i derivats. Aquestes dos característiques fan del producte de  quilòmetre zero un producte més sostenible pel medi ambient.

L’etiqueta KM0: productes de proximitat, sostenibles i de qualitat

D’altra banda, comprar directament al productor o productora sense intermediaris (o amb els mínims possibles) és una aposta per donar suport al comerç local, fent que l’economia sigui més justa i solidària

Una altra característica és que els productes van gairebé directes del camp a la taula, fet que els dona un sabor, una olor i una millor conserva de les seves propietats. Són productes frescos, sense modificar, i en els que es respecta el seu ritme natural de creixement i no requereixen mètodes de conservació especials. També s’evita el desperdici d’aliments i es mantenen els espais de cultiu per donar valor a la cultura local i la ruralitat. 

Productes KM0: productes de qualitat i sostenibles

Com podeu veure, són molts els motius pels quals consumir productes de proximitat o KM0, més enllà de seguir les tendències, molt relacionats amb l’ecoturisme i els valors que volem per al nostre municipi. En un poble com Ginestar o una comarca com la Ribera d’Ebre, ens costa menys pel model econòmic i de comerç que tenim. Però si vius en un altre indret en què costa més trobar productes de proximitat, des de Turisme Ginesta et convidem a triar aquesta modalitat de consum.