L’Home dels Nassos: un personatge de la cultura popular

L’Home dels Nassos és un personatge mitològic tradicional conegut a la cultura popular catalana com un home «que té tants nassos com dies li queden a l’any». Tenint en compte que només es pot veure el dia 31 de desembre, només té un nas.

L’Home dels Nassos, una tradició encara viva

Així doncs, l’home dels nassos podria ser qualsevol persona. Aquesta petita trampa fa que els xiquets i xiquetes s’imaginin un home amb molts nassos a la cara, fent d’aquest personatge un ésser misteriós i estrafolari.

És una tradició que encara es fa Catalunya, País Valencià, La Rioja i a Ses Illes Balears. A Ginestar també tenim el nostre Home dels Nassos particulars, que igual que a moltes altres poblacions, es representa amb la figura d’un capgròs.

L’origen, al folklore català

Joan Amades i Gelats, destacat folklorista, publica l’any 1952 una obra anomenada Costumari català. El curs de l’Any, dividida en cinc volums. En aquesta obra hi recull les tradicions i els costums a les terres de llengua catalana. Entre aquests costums es troba la de l’Home dels Nassos.

Amades explica que la tradició de l’Home dels Nassos ve d’una creença anterior que representa l’esperit de la vegetació. Es creia que aquest personatge derivava d’un altre: l’arbre dels nassos. Hi ha una endevinalla popular, que pinta l’any en forma d’arbre. Aquesta n’és una versió:

Un arbre amb dotze branques (els mesos),
a cada branca quatre nius (les setmanes),
a cada nit set ouets (els dies
i cada ouet està batejades (té el seu nom).

És una tradició provinent del passat, però que segueix tenint una continuïtat en el present a causa del caràcter festiu i alegre i que és necessari recuperar en temps com els que estem vivint. Turisme Ginestar us desitja una bona entrada d’any i un 2022 carregat d’experiències!