Un temps negre
Antic pas de barca
On s’ubicava l’antic pas de barca entre Ginestar i Benissanet, els enginyers i pontoners de l’Ebre van bastir, durant la primera fase dels combats de la batalla de l’Ebre, tot coincidint amb l’episodi ofensiu republicà del 25 al 31 de juliol de 1938, el pont de fusta per a càrregues pesades de fusta al sector de Ginestar-Benissanet. En aquest punt també hi queden restes del que va ser una trinxera.
Font: EL PONT DE FUSTA I EL REFUGI DE GINESTAR (25-31 DE JULIOL DE 1938) de Josep Munté i Mateu dins de la Miscel·lània del CERE núm. 27 (2017).
Refugi de pontoners
Aquesta construcció va ser una maniobra dels pontoners republicans en el transcurs de la Batalla de l’Ebre. El refugi presenta unes característiques que el converteixen en un element singular. L’excavació va ser reforçada mitjançant la construcció d’una entrada i una volta interna de totxo i ciment, que li va assegurar una resistència adequada. L’entrada, de dimensions reduïdes, actualment obstruïda per la runa, es trobava assegurada per una doble volta de mig punt o semicircular, que li conferia una extremada resistència als impactes dels projectils enemics. A la singularitat li hem de sumar la presència d’un element de gran rellevància històrica, una placa de ciment amb la inscripció: “Batallón de Puentes / A 25-7-38”, avui dia ja mutilada. Actualment, es troba en terreny de particulars.
Font: EL PONT DE FUSTA I EL REFUGI DE GINESTAR (25-31 DE JULIOL DE 1938) de Josep Munté i Mateu dins de la Miscel·lània del CERE núm. 27 (2017).
Fosses i repressió
Segons el Departament de Fosses i repressió de la Generalitat de Catalunya, hi ha una possible fossa de soldats del bàndol republicà. A partir d’un testimoni, se sap que els ferits del front de l’Ebre, després de passar per Móra la Nova, anaven cap a Ginestar. Abans d’arribar hi ha un lloc que anomenen la Masó, que no ha pogut ser localitzada. D’altra banda, al Cementiri Municipal, hi ha localitzada una fossa de civils des de l’any 2016.