Les tradicions de Setmana Santa

La Setmana Santa és un dels moments esperats de l’any. Arribada la primavera, és el període de vacances i gaudi per a gairebé tothom després del Nadal. El sentit religiós i catòlic d’aquesta festivitat cada vegada es perd més. Així que avui, al blog de Turisme Ginestar, repassem les tradicions de Setmana Santa perquè malgrat les creences religioses, mai està de més saber d’on venim i per què. Per començar, les dates de la Setmana Santa varien a cada any. Tot depèn i es calcula a partir del càlcul de la Pasqua amb el qual s’obtenen les dates exactes de cada festivitat. Per això les festes del cicle festiu de carnaval també canvien cada any. 

Divendres de Dolors, divendres anterior al Diumenge de Rams

Se sol considerar l’inici de la Setmana Santa. Els catòlics manifesten el seu fervor religiós en la celebració de la Mare de Déu dels Dolors. Fa referència als Set Dolors de Maria, els set episodis de la vida de Jesús que la van fer patir.

Diumenge de Rams, diumenge abans de Setmana Santa i Pasqua Florida

Aquest dia, en què els padrins ofereixen als fillols palmes i palmons (fulles de palmera tendra treballades artesanalment) i els beneeixen a l’Església, es recorda l’entrada de Jesucrist a Jerusalem amb els seus deixebles. La gent va alçar palmes i branques de llorer i d’olivera per a donar-li la benvinguda amb alegria.

Dijous Sant, dijous abans de Pasqua Florida

Commemora l’anomenat Sant Sopar, és a dir, l’últim sopar de Jesucrist amb els seus deixebles abans de ser traït per Judes Iscariot i ser crucificat. És el dia de la fraternitat, ja que Jesús va rentar els peus als deixebles. Antigament, el Dijous Sant era dia de silenci, la gent no sortia de casa, es practicava el dejuni i les campanes no marcaven les hores, com a mostra de respecte. En alguns indrets, se celebren les processons de silenci, on s’escenifiquen la captura, la crucifixió, l’agonia i mort de Crist. 

Divendres Sant

Commemora la mort i crucifixió de Jesucrist. Aquest dia, l’Església catòlica mana als seus fidels guardar dejuni i abstinència de carn com a penitència. Antigament, a Catalunya, el Divendres Sant començava amb un viacrucis solemne i silenciós de bon matí, i a la tarda tenia lloc la funció litúrgica i altres actes de dol. Era un dia de dol absolut, ple de pràctiques i supersticions populars: no es podia escombrar, es podia endevinar el futur, portava sort fer caritat als pobres…

Dissabte Sant, la nit abans del Diumenge de Pasqua

En el calendari Cristià, la Vetlla Pasqual se celebra, a ser possible a partir de les dotze de la nit, la nit Santa de la Resurrecció del Senyor. És una celebració rica en símbols, fent una cerimònia de renovació de l’aigua i el foc, moment en què s’encén el ciri pasqual, símbol de Crist ressuscitat i la seva llum.

Diumenge de Pasqua de Resurrecció

És la commemoració de la resurrecció de Jesucrist tres dies després de morir a la creu. Aquesta diada, que clou definitivament el període de la Quaresma, marca el retorn de la vida i de l’abundància, les quals triomfen inexorablement de la mort, tant simbòlicament (fi de l’hivern, arribada de la primavera) com espiritual (Crist torna d’entre els morts). El dinar de Pasqua reunia tota la família dispersa; el padrí o padrina aquest dia regala als seus fillols el típic pastís anomenat mona, que tradicionalment es menja l’endemà.

Dilluns de Pasqua Florida

L’endemà del Diumenge de Pasqua de Resurrecció. En el passat, el diumenge a la tarda ja s’iniciava la celebració de jornades de caràcter multitudinari, lúdic i festiu, de reunió i germanor a l’aire lliure al voltant d’ermites i santuaris. La menja per excel·lència era la mona, un pastís tradicionalment rodó que els padrins regalaven als fillols i filloles aquell mateix dia. A Catalunya aquest dia representa la fi de la Setmana Santa; les famílies i amics es reuneixen per dinar i menjar les mones de Pasqua, alhora que se celebren nombrosos aplecs i activitats culturals.

I per a vosaltres, quin és el millor moment de la Setmana Santa?