Les «3R»: Consells per a un consum responsable

Haureu sentit parlar d’aquest concepte moltes vegades. Les «3R» és un principi sobre els hàbits de consum responsable, popularitzat sobretot per l’organització ecologista Greenpeace per tal de conscienciar a la població mundial de la gestió que fem dels residus.

Quines són les «3R»?

  • Reduir. Intentar crear menys residus dels que generem.
  • Reutilitzar. Quan no ens fa servei li podem donar un nou ús, si està en bon estat, pot ser útil per a algú altre o utilitzar-lo per a una altra cosa.
  • Reciclar. Convertir un residu en un producte nou i diferent. És important separar els residus de manera adequada a l’hora de fer la recollida selectiva al carrer.

Les altres «R»

Hi ha moltes més accions que poden ajudar el medi ambient i les podem relacionar amb el principi de les «3R». Aquestes en són algunes:

  • Recuperar. Aquesta és potser la més nova i la més desconeguda. Si un residu no es pot evitar, reutilitzar o reciclar, mitjançant un tractament tèrmic es fa servir l’energia que conté. Així doncs, estalviem energia provinent d’altres fonts i reduïm residus sòlids urbans, evitant l’impacte visual i ambient que generen.

  • Reflexionar. Abans de comprar o gastar de més, pensar si realment necessitem el que estem a punt de comprar, reflexionar sobre com els nostres actes afecten el medi ambient, a l’economia, a la societat, al món.

  • Reeducar. Com amb tots els àmbits, l’educació és un dels pilars fonamentals a l’hora de redreçar el pensament col·lectiu. Si abans comencem a canviar els nostres hàbits, més aviat notarem els canvis.

  • Reparar. Vivim en una època que es regeix per l’”utilitzar i llençar”. Quan se’ns trenca alguna cosa, en lloc d’intentar reparar-la, directament la llencem i en comprem una de nova. Potser paga la pena donar-li una volta a la idea de reparar.

  • Retornar. És evident que els nostres avantpassats, per causes econòmiques i socioculturals, tenien un estil de vida diferent. Moltes coses han avançat per millorar. Moltes d’aquestes idees, com la de reparar o reutilitzar, les feien sense plantejar-s’ho, ja que eren les seves úniques opcions, i potser de vegades és lícit retornar al passat per aprendre les coses bones que es feien abans.

Com intentem fer un consum responsable a Ginestar?

A Ginestar, des de fa uns anys, intentem fer una gestió dels residus municipals responsable i controlada, mitjançant convenis amb organitzacions com l’Agència Catalana de Residus. D’altra banda, també ens agrada involucrar a la població per inculcar aquestes idees. Ho fem organitzant esdeveniments com el Mercat de Segona Mà. Aquest cap de setmana es durà a terme la segona edició, donant un espai municipal a la gent del poble que vulgui un espai on vendre o intercanviar els objectes que ja no vulguin a algú que els hi pot donar una segona vida.

La mentalitat de moltes persones és que no serveix de res el que fem a escala personal si en l’àmbit global, des de les grans empreses i entitats, no es fa res per gestionar el problema. Però de veritat creiem que els petits gestos, a la llarga, tenen repercussió. Com se sol dir, «de mica en mica, s’ompli la pica».

I vosaltres, quina R afegiríeu?