Per què regalem llibres per Sant Jordi?

Els catalans i les catalanes, considerem que Sant Jordi és el nostre Sant Valentí. Les parelles d’enamorats i enamorades es regalen llibres i roses mútuament. Però també se celebra l’amor entre familiars i amistats. Avui al blog de Turisme Ginestar, us expliquem l’origen de la llegenda de Sant Jordi i per què regalem llibres i roses aquest dia.

La llegenda que tots coneixem

Explica la llegenda que en una vila medieval, hi havia un drac ferotge amb un alè pudent que atemoria el poble. Com detalla Amades al Costumari Català, “les gents van pensar donar-li cada dia una persona que li serviria de presa”, evitant així un desastre més gran. El veïnat va decidir que aquesta persona seria designada per sorteig. Un dia, però, li va tocar a la filla del rei. Quan la princesa estava a punt d’entrar a la cova del drac, va aparèixer un cavaller —Sant Jordi— damunt d’un cavall blanc que va matar la bèstia. Així, va alliberar a la princesa i al poble. La vessant més màgica de la història diu que de la sang vessada, en va sorgir una rosa i Sant Jordi va obsequiar la princesa.

La tradició catalana diu que tot això va passar a Montblanc, que en l’època medieval va viure el seu auge. En aquesta hi ha el Portal de Sant Jordi i es creu que va ser davant d’aquest on va matar el drac. 

Qui era Sant Jordi?

Després dels fets ocorreguts amb el drac i la princesa, Sant Jordi va participar en moltes altres batalles, convertint-se així en un heroi i, posteriorment, sant, molt venerat durant els temps medievals, quan Catalunya es trobava en el seu apogeu d’expansió militar, política i comercial. Va ser l’any 1427 quan a Catalunya es va generalitzar aquesta festa i cap a principis del segle XIX es va convertir en patró de Catalunya. 

Per què regalem roses i llibres per Sant Jordi?

Coneixent la llegenda, doncs, podem entendre per què es regala una rosa (a qui es vulgui, ja que la tradició patriarcal ha deixat enrere la idea que és la dona la que ha de rebre una rosa d’un home) tot i que no és pel que sembla. Aquest costum es remunta al segle XV. Es diu que a Barcelona, en aquella època es feia la fira de roses. Així doncs, les dones que el 23 d’abril assistien a la missa oficiada a la capella de Sant Jordi del Palau de la Generalitat, se’ls regalava una rosa. En l’actualitat, la rosa sol anar acompanyada d’una senyera i una espiga, símbol de fertilitat.

Però, per què regalem un llibre? La idea original va ser d’un senyor valencià: Vicente Clavel Andrés. Clavel va ser un escriptor, traductor, periodista i editor establert a Barcelona. Es va dedicar a la difusió de la cultura a través dels llibres a la Cambra Oficial del Llibre. Va crear el dia del llibre l’any 1926, inspirat en Miguel de Cervantes, ja que aquest va morir el 23 d’abril de 1616.

On se celebra més el 23 d’abril?

El Dia Internacional del Llibre és una commemoració celebrada aquest dia en l’àmbit mundial. Té l’objectiu de fomentar la lectura, la indústria editorial i la protecció de la propietat intel·lectual. Es tracta d’un dia simbòlic per a la literatura mundial, ja que aquell dia, el 1616, a banda de Cervantes, també van néixer i morir William Shakespeare i d’altres autors, entre ells, el català Josep Pla.

Sant Jordi també és patró de la comunitat d’Aragó a causa de l’ajut que va prestar al Rei Pere I en la batalla de reconquesta entre musulmans i cristians pel territori aragonès. Per aquest motiu se celebra la seva festa nacional, el Dia d’Aragó, de la mateixa manera que a Anglaterra és el dia festiu més important.