Lo vermà: època de verema a Ginestar

La verema a Ginestar

A Ginestar, la temporada de verema, és a dir, de la recol·lecció del raïm, es coneix com vermar (o tal com es pronuncia, ‘vermà’), una denominació territorial d’aquesta acció lligada a la viticultura.

A finals d’agost, a la Ribera ja portem un parell o tres de mesos suportant temperatures elevades. El sol ha fet la seva feina, ha incidit durant tot l’estiu en els ‘carrolls’ —com natros li diem al gotim— i els ha portat fins al punt òptim de maduració. Com més madur, més grau d’alcohol tindrà el most que se n’elaborarà més endavant. Si tot ha anat bé (no hi ha hagut cap plaga o cap pedregada que hagi fet malbé el gra), a Ginestar comença la temporada de recollida dels fruits que dóna la vinya i es nota: els carrers tenen més moviment de lo normal i circulen els tractors amb els remolcs carregats.

De la verema en solen sortir diversos productes: el most, aquest líquid de què parlem, que surt després de premsar el raïm i que s’utilitza com a base per a la producció de vi o la cervesa; el raïm de taula, per consumir-lo directament com a fruita; les panses, que són els grans assecats o també se’n pot fabricar vinagre.

Lo vermà, una tradició encara viva

Si bé és cert que a Ginestar hi tenim cellers que fan el seu vi d’elaboració pròpia, com Suñer, la Cooperativa La Ginesta o Escoda, lo vermà és més que una part del sector agroalimentari, és una tradició que quasi totes les famílies celebren cada temporada, treballant de sol a sol i segurament, els caps de setmana i festius —en el cas d’aquelles famílies que no es dediquen a l’agricultura de professió i que cada vegada en són més—.

La tardor és aquí

Al setembre ja afluixa la calor, cau algun ruixat, els dies s’escurcen i al matí hi comença a haver rosada. A Ginestar gairebé tothom ha fet la recollida de la vinya per tal de no recollir-la mullada, una de les regles universals de la verema. La tardor ja és aquí, i només queda esperar. Tal com diu el refrany popular:

Per Sant Martí, enceta la bóta de vi.

La vinya té molts més secrets que encara queden per descobrir. Si voleu seguir aprenent sobre la cultura del raïm i el vi a Ginestar, tenim molt per explicar-vos. Esteu atentes i no oblideu seguir-nos a les xarxes socials!