Perquè mengem la mona? Història i recepta d’aquest dolç típic de la Setmana Santa
Com us explicàvem la setmana passada, el Dilluns de Pasqua, després del Diumenge de Resurrecció, per celebrar que Jesucrist torna a la vida tres dies després de ser crucificat, se celebra a Catalunya i a molts altres indrets menjant la mona. Però, d’on ve la tradició de menjar la mona de Pasqua? Avui a Turisme Ginestar, us contem la història d’aquest dolç típic de Setmana Santa i us compartim la recepta per si la voleu provar de fer a casa!
Què mana la tradició?
Les primeres mones, aparegudes a l’Aragó, a Catalunya i a altres regions, estaven fetes de massa de pa comú i es podien menjar amb llonganissa i altres embotits. La mona dolça tradicional, documentada del segle XV, es fa amb brioix, té forma de tortell i es decora amb ous bullits. L’ou de Pasqua és un element d’origen pagà que simbolitza el renaixement, l’arribada de la primavera i la fertilitat. El cristianisme, per tal de celebrar aquest període, el va adoptar com a símbol de la resurrecció de Jesús.
Segons explica Joan Amades al Costumari Català, la tradició deia que el padrí o la padrina regalés la mona al fillol o fillola i que aquesta havia de tenir tants ous com anys té el xiquet que la rep, sent dotze el màxim. Per tant, antigament els fillols rebien la mona fins a dotze anys.
Les mones de Pasqua més actuals
A mitjans del segle XIX, les mones comencen a perdre la senzillesa. En l’actualitat, també són conegudes les mones fetes amb pa de pessic banyat en almívar, farcit de mantega i recobert de mantega o crema cremada i decorada amb fruita confitada, ametlles i ous de xocolata (herència de la mona tradicional amb ous el símbol tradicional). L’element decoratiu més icònic són, sens dubte, les plomes de colors i pollets de feltre.
Avui dia, les mones més modernes que es fan són figures de xocolata de tota classe, mides i colors: des de gallines o conills més clàssics fins a personatges de dibuixos animats, personatges cèlebres i filigranes inimaginables.
Recepta de la mona de Pasqua tradicional
Ingredients:
- 500 g de farina
- 75 g de sucre
- 50 g de llevat fresc
- 50 g de mantega
- 10 g de sal
- 3 ous
- La ratlladura d’una llimona
- Llet
- Per decorar:
- Ous durs
- Ou batut
- Oli
- Sucre
Elaboració:
- Pasteu la farina amb el sucre, els ous, la sal, el llevat, la mantega i la ratlladura de llimona. Aneu afegint-hi llet de mica en mica, fins que es formi una massa homogènia que es desenganxa de les mans.
- Deixeu-la reposar 30 minuts.
- Doneu-li forma de tortell, arrodonida i amb un forat al mig.
- Pinteu-la amb oli i col·loqueu els ous durs amb la closca. Torneu-la a pintar, aquest cop amb ou batut, i poseu-li sucre per damunt.
- Deixeu-la fermentar uns 20 minuts i enformeu 45 minuts a 170 ºC.