El crim de Ca Margalef:
quan la realitat supera la ficció
quan la realitat supera la ficció
Tot i que ens agrada celebrar i perpetuar les tradicions del territori, estos dies al voltant de la Castanyada i la festivitat de Tots Sants, l’ambient s’enfosqueix a causa de tradicions que ens arriben de tots els llocs del món. És un moment adient, doncs, per explicar-vos la història del que es coneix com “El crim de Ca Margalef” a Ginestar.
Què va passar a Ca Margalef?
A finals del segle XIX, va tenir lloc a Ginestar un episodi negre i cruent. A més, va tenir molta repercussió, no només al poble o a la comarca, sinó que va arribar fins i tot a Barcelona, ja que es va produir un fet d’aquells que solem veure a les pel·lícules de por.
Qui són els protagonistes?
Per un costat, tenim les víctimes: Jacint Espinós Margalef, de 65 anys; la criada, Pepeta Ripoll; el seu fill Andrés Pellicé de 13 anys, i Eusebi Safon, de 17 anys, fill del jornaler de la casa.
D’altra banda hi tenim els criminals: Francisco Brú, conegut amb el malnom de ‘Nani’; Jaime Vernet ‘Lo Jaumet’; Joaquín Blanch ‘Lo Menut’, Joaquín Musté, ‘Mallolas’ i José Antonio Guirigoy, ‘Toyo’. Aquest últim era lo Sereno de Ginestar, que es va implicar amb els delinqüents.
Els fets: el Crim de Ca Margalef a Ginestar
El tardet del 7 de gener de 1880, els criminals van voler entrar a la casa de Jacint Espinós, coneguda, en aquell moment i encara avui dia, com ‘Ca Margalef’, sent uns dels nombrosos casalicis nobles que hi tenim a Ginestar, situada al Pla del Pou. Es van fer passar per compradors de figues i van entrar a la casa. Una vegada dins, van portar a l’amo del casalici a la bodega, el van lligar de peus i mans i el van assassinar, tallant-li el coll. El mateix van fer amb la criada en una altra sala de la casa.
Després, van agafar tots els diners que van trobar i es van emportar als dos joves fins a l’Ermita de Sant Isidre. Es van repartir el botí, van portar els nois a l’antic pas de barca, on els van assassinar. Van llençar els cadàvers i les armes del crim al riu per evitar ser descoberts i, en lloc de fugir, es van quedar pel terme de Ginestar.
El desenllaç
L’endemà, els jornalers de la casa, en veure que ningú contestava, ja van sospitar que alguna cosa anava malament. En trobar els cadàvers, els de la casa i els del riu, les autoritats i la gent del poble ja sospitaven d’ells, potser perquè ja tenien antecedents. La Guàrdia Civil de Móra d’Ebre els va detenir i ‘Nani’, després d’un estira-i-arronsa, va confessar aquell crim i uns quants robatoris que havien fet amb anterioritat a Ginestar.
Per sort, la justícia va anar a favor i quatre dels detinguts van ser condemnats a mort i el cinquè, Francisco Bru ‘Nani’, a vint anys de presó. Van ser executats el 8 de febrer de 1882.
Com dèiem, el cas va tenir bastant repercussió, ja que tota aquesta informació la sabem perquè es va fer un seguiment del cas a dos diaris de l’època, La Verdad de Tortosa i La Vanguardia de Barcelona, essent aquest últim una de les publicacions més conegudes arreu de Catalunya.
Aquest article ha sigut redactat gràcies a la informació extreta del capítol El crim de Ca Margalef, publicat a la revista Miscel·lània del CERE. Podeu llegir-lo complet fent clic aquí.
Bibliografia
Margalef Guirigoy, J. M. (2009). EL CRIM DE CA MARGALEF. Miscel·lània del CERE, 20, 121–132.