Geocaching: tresors amagats a Ginestar

Geocaching a Ginestar, troba tresors al municipi ecoturista de la Ribera d'Ebre

Què és el Geocaching?

El Geocaching® és un joc a l’aire lliure de cerca de tresors al món real amb l’ajuda de dispositius GPS. Els participants han d’anar a unes coordenades específiques i, un cop al lloc, intentar trobar-hi el geocatxé amagat per altres jugadors.

És una activitat ideal per fer en família o en solitari, per sortir a l’aire lliure i gaudir de l’entorn alhora que es fomenta el reciclatge, el respecte per la natura i la imaginació.

És una pràctica que es juga a tots els indrets del món i, per descomptat, a Ginestar no volem ser diferents. Per això tenim amagats uns quants geocatxés pel terme municipal.

Com funciona?

El principal objectiu d’aquest joc és trobar el tresor, també dit geoamagatall o geocatxé. Normalment solen ser contenidors de diferents mides (grans, normals, petits, micro o altres) en els que hi ha un llibre de registre on els jugadors escriuen la data, el seu nom d’equip i un petit escrit si ho desitgen, per tal de deixar constància que s’ha trobat el contenidor. A dins també hi solen haver objectes que els jugadors poden intercanviar. Els contenidors poden tenir diferents mides i formes, des de carmanyoles de plàstic fins a recipients especials comercialitzats per aquest joc.

Com iniciar-se en el Geocaching?

  1. Creeu un compte a través de l’app o la web de Geocaching® per veure un mapa amb tots els geoamagatalls que hi ha a prop vostre.
  2. Trobeu un geoamagatall. Useu l’aplicació per navegar cap a un geoamagatall proper. No us oblideu de dur un bolígraf!
  3. Compartiu l’experiència (però sense descobrir el secret). Un cop hàgiu trobat el geoamagatall, signeu i dateu el llibre de registre. Torneu a amagar-lo exactament com l’heu trobat.

Les regles del joc

Tot el que cal per començar a jugar és un GPS, sigui de muntanya o un telèfon intel·ligent amb GPS, uns quants coneixements d’orientació i estar registrat a la web oficial o alguna altra plataforma similar.

Quan un jugador crea un geoamagatall, ha de publicar les seves coordenades i característiques, acompanyat d’una explicació del lloc on es troba, perquè posteriorment els altres jugadors puguin anar a “caçar el tresor” amb els seus GPS, seguint les pistes i indicacions publicades.

Un cop trobat el catxé, les normes són senzilles:

  1. Si es pren alguna cosa del contenidor, s’hi ha de deixar alguna altra cosa de valor igual o superior.
  2. Anotar els comentaris al llibre de registre.
  3. Registrar l’experiència a la web.
  4. Deixar el recipient al mateix lloc on s’ha trobat, amb molt de compte de no ser vist pels geomuggles.

Coneix als geocatxers… i als geomuggles

La comunitat que segueix el joc de la geocerca és la que permet la jugabilitat i la bona pràctica d’aquest joc. Geocatxers són totes aquelles persones que formen part del món del Geocaching®, jugadors o voluntaris, que no només ajuden al seu funcionament sinó que són el personal que representa el món de la geocerca.

Existeixen voluntaris de diferents tipus: els revisors, encarregats de publicar els geocatxés que publiquen els usuaris; els moderadors, encarregats de la gestió i el bon funcionament del moviment Geocaching® a Internet; els traductors i els geoawares, usuaris que tenen coneixements de geologia i que revisen i publiquen EarthCaches, amagatalls que no contenen contenidors físics sinó que et porten a un indret únic pel seu valor geocientífic.

D’altra banda, els geomuggles són aquelles persones no coneixen l’existència del Geocaching®. El nom es basa en el concepte muggle, provinent de l’univers Harry Potter i són els humans que tenen capacitats màgiques. És important, tal com hem vist a les regles del joc, no ser vist per persones alienes al joc en el moment de trobar o tornar a deixar al seu lloc el catxé, ja que en cas de ser vist podria provocar que persones curioses l’agafessin, el canviessin de lloc o el fessin malbé.

Et proposem el repte de descobrir els racons de Ginestar i trobar els geocatxés que hi tenim amagats!