Què és l’ecoturisme?

És probable que en els darrers anys hàgiu vist o sentit a parlar del terme «ecoturisme». Volem encetar la secció del blog amb este concepte que hem incorporat al nostre projecte i que volem que prengui el protagonisme necessari.

Com ja sabreu, les tendències són cícliques, i com se sol dir, “tot torna”. Últimament, s’ha posat en relleu la sostenibilitat, lo verd, lo ‘eco’. Així doncs, l’ecoturisme entra dins d’aquesta tendència.

Però, què és l’ecoturisme?

Comencem pel principi: la paraula ecoturisme és el resultat de la unió d’ECO + TURISME, fusionant el concepte del turisme amb l’ecologia, la ciència que estudia la relació entre els éssers vius i el seu medi. A primera instància pot semblar estranya aquesta fusió, però com veurem, és més lògic del que sembla.

L’ecoturisme és un concepte que sorgeix a la dècada dels 70 però no es consolida fins als anys 90, en què la Societat Internacional d’Ecotursime (TIES) defineix el terme com “viatjar de manera responsable a zones naturals que conserva el medi ambient i millora el benestar de la gent local.

Marta Honey, cofundadora i directora del Centre de Viatge Responsable, planteja set criteris per diferenciar l’ecoturisme d’estratègies com el greenwashing:

  1. Viatjar a destinacions naturals.
  2. Minimitzar l’impacte.
  3. Crear consciència ambiental.
  4. Proporcionar beneficis financers directes per a la conservació.
  5. Proporcionar beneficis econòmics i poder per a la gent local.
  6. Respectar la cultura local.
  7. Donar suport als drets humans i als moviments democràtics.

L’ecoturisme a casa nostra

Een l’àmbit nacional, l’any 2016 va tenir lloc la primera edició del Congrés Nacional d’Ecoturisme amb l’objectiu d’assentar les bases de l’ecoturisme a Espanya mitjançant la Declaració d’Ecoturisme de Daimiel. La definició que es fa en aquest document és la següent:

“L’ecoturisme és el viatge a una àrea natural per conèixer-la, interpretar-la, gaudir-la i recórrer-la, al temps que s’aprecia i contribueix de forma pràctica a la seva conservació, sense generar impactes sobre el medi i repercutint positivament en la població local“.

A més, l’Agència de Turisme de Catalunya té una guia d’ecoturisme publicada que podeu consultar en línia i que inclou un recull d’activitats i experiències que es poden practicar arreu del país.

Per últim, però no menys important, les nostres Terres són Reserva de la Biosfera i l’Ebre és el motor principal de la nostra zona. Si algú pensa en ell com a destí turístic, sense cap dubte farà cap a paradís natural del Delta de l’Ebre. Però l’Ebre és molt més i per això, no podeu deixar de descobrir tot el que ens ofereix al seu pas per la Ribera d’Ebre.

I a Ginestar? Coneix la nostra proposta per convertir-nos en un destí escoturístic de referència.